Zorgbeveiliging

Zorgbeveiliging

Gepubliceerd: 7 januari 2021
Laatst bewerkt: 13 januari 2021
Geschreven door: Menno van der Waal

 

 

Bekijk vacatures!

Zorgbeveiliging

TFD Academy: Zorgbeveiliging 

#dekrachtvanverschil 

Zorgbeveiliging

Zorginstellingen zijn er in alle soorten en maten, maar één ding is voor bijna alle zorginstellingen hetzelfde, de continue in- en uitloop van mensen. Het is van belang dat hier controle is over wie er naar binnen gaat, wie er naar buiten gaat maar ook over welke leverancier wat komt brengen bijvoorbeeld. Daarbij is geen enkele zorginstelling hetzelfde. Zo kunnen er zich in ziekenhuizen hele andere situaties voor doen dan in een psychiatrische instelling. Hoe groot een instelling is heeft natuurlijk ook veel te maken met hoe deze beveiligd zou moeten worden.  

Agressie 

Agressie

Zeker in de zorg kunnen er zich zomaar situaties voor doen waarin de sfeer heel snel kan omslaan. Zo kunnen er zich bijvoorbeeld agressie of dreiging ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door emoties die hoog oplopen. Op dat moment is het van belang dat er op een juiste manier met de situatie wordt om gegaan. Hier weet een beveiliger alles vanaf! Naast het kunnen goed reageren op onverwachte situaties zijn zorgbeveiligers ook instaat om preventief te werk te gaan. Ze kunnen ervoor zorgen dat een situatie helemaal niet hoeft te escaleren. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Specialisatie

Specialisatie

Zorg beveiliging is net een stapje meer dan reguliere beveiliging. Dit komt bijvoorbeeld om de beveiligers in de zorg te maken kunnen krijgen met patiënten en cliënten welke last hebben van complexe medische en/of psychische klachten. Bij incidenten moeten deze beveiligers op een juiste manier weten te handelen. Dit is een specialisatie binnen de beveiliging

Uitdagingen

Uitdagingen

Vaak zijn zorginstellingen grote objecten waarin de toegang makkelijk is, denk hierbij aan een ziekenhuis bijvoorbeeld. Hierin ligt dan ook een leuke uitdaging voor de beveiliger. Hoe zorg ik voor de veiligheid van personeel, patiënten / cliënten en bezoekers in een instelling waar (vrijwel) iedereen toegang heeft en mensen te maken hebben met gezondheidsklachten?

 Overleg

Hoe kan een dag van een zorgbeveiliger eruit zien?

Wanneer een zorgbeveiliger aan zijn/haar dienst begint zal er vaak eerst een overleg plaats vinden met mede beveiligers, verpleging en of begeleiders. Het is natuurlijk belangrijk om te weten of er bijzonderheden zijn waar je rekening mee kan / moet houden. Bijvoorbeeld: Eén van de cliënten heeft gister helaas slecht nieuws gekregen. Hier reageerde de cliënt, bij het ontvangen van het nieuws erg heftig op en werd agressief, hierbij moest een beveiliger ondersteuning bieden aan het zorg personeel. De verpleging verwacht dat het nieuws en de situatie van gisteren, vandaag ook nog invloed zal hebben op het gedrag van de cliënt. Dit is voor een zorgbeveiliger erg fijn om te weten, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

De-escaleren

Een andere manier van inwinnen van informatie over de dagelijkse gang van zaken binnen de zorginstelling is door het lopen van een ronde. Hierbij een praatje maken met zowel cliënten als collega’s. Een belangrijke skill van een zorgbeveiliger is communicatie. Zoals net al gezegd wordt er in teamverband overlegt. Soms zijn dit er meerdere per dag, zodat het duidelijk is wat er speelt en wat er verwacht wordt van de beveiliging. Nog een voorbeeld: Na het overleg loop je een ronde door de instelling om te peilen wat de sfeer vandaag is. Een praatje met een cliënt hier, een praatje met een collega daar. De sfeer is goed vandaag! Wanneer je naar het volgende overleg loopt, een overleg waarin onder andere jouw taken van de dag doorgenomen worden, slaat de sfeer om! De zojuist besproken cliënt wordt uit het niets heel boos. Gelukkig is dit tijdens het overleg besproken en kan je je een voorstelling maken van waar dit zou kunnen komen. Je schrikt niet en zorgt ervoor dat de situatie niet uit de hand loopt en de rust weer terug keert. Weet jij na het lezen van dit voorbeeld wat nog een skill is van een zorgbeveiliger? Precies, de-escalerend werken!

Natuurlijk doet een beveiliger van een zorginstelling meer dan alleen meer rondes lopen en overleggen. Met regelmaat vinden er gesprekken met cliënten plaats. Het kan voorkomen dat de assistentie van een beveiliger hier nodig is. Op dat moment kan je spreken van een “risicogesprek”. De taak van een beveiliger is hier om de veiligheid van de cliënt en collega te waarborgen. De zorgmedewerker zal het gesprek voeren, de beveiliger is er om ondersteuning te bieden wanneer de-escalatie nodig is!

 Activiteiten

Naast al deze taken komt het ook vaak voor dat de zorgbeveiliger een meer zorgende rol aan mag en kan nemen. Hierbij kan je denken aan het ondersteunen van het zorg personeel bij een sport activiteit binnen een instelling!

Ben jij na het lezen van dit stuk er helemaal klaar voor om de volgende stap in jouw carrière als beveiliger te zetten? Kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben!

Bekijk vacatures!

 

 

 

Esmeralda

Recente vacatures

Blijf via e-mail op de hoogte

Wanneer je je aanmeldt voor onze job alert, ontvang je periodiek een actueel overzicht van de nieuwste vacatures per e-mail.
inschrijven job alert