Havenbeveiliging

Havenbeveiliging

Gepubliceerd: 12 januari 2021
Laatst bewerkt: 13 januari 2021
Geschreven door: Menno van der Waal

Bekijk vacatures

Havenbeveiliging

TFD Academy: Havenbeveiliging 

#dekrachtvanverschil 

Havenbeveiliging

Havenbeveiliging is net als zorgbeveiliging een zeer gespecialiseerde vorm van beveiligen. 365 dagen per dag, 7 dagen per week, 24 uur per dag zijn er mensen aan de slag in de havens. Er is altijd wel een schip met een grote lading die gelost moet worden net zoals er altijd wel een schip is dat geladen moet worden. Omdat hier zoveel gebeurt is het erg belangrijk dat hier controle over is. Dit zorgt voor een leuke uitdaging in de beveiliging. Hierom is er speciaal voor het beveiligen van havens een speciale code opgesteld. De ISPS code: International Ship and Port facility Security Code

ISPS

500.000 kilogram

Sinds 2004 moeten bedrijven met een terminal of een laad- en loskade een beveiligingsplan maken op basis van een risicoanalyse. In dit beveiligingsplan moet de beveiliging en de werkzaamheden van een beveiliger nauwkeurig omschreven worden, personeel moet hiervoor getraind worden en er moet per terminal een veiligheidsofficier aangewezen worden. De beveiligingsmaatregelen uit de ISPS code zijn overgenomen in de Europese verordening 725/2004. De ISPS Code geldt voor:

  • Vrachtschepen vanaf 500 ton bruto tonnage, die varen op internationale zeeroutes
  • Passagiersschepen die varen op internationale zeeroutes
  • Mobiele boorplatforms
  • Alle terminals waar bovengenoemde schepen aanmeren

Certificaat

Wat betekent  dat voor beveiligers?

Om aan de slag te gaan in een haven waar de ISPS code van toepassing is (moet je als beveiliger in het bezit zijn van een ISPS certificaat). Dit certificaat toont aan dat jij als beveiliger kennis hebt over de specifieke wet- en regelgeving binnen deze havens. Ook kan het zijn dat je als beveiliger getraind wordt op het herkennen van bijvoorbeeld:

  • Gevaarlijke stoffen
  • Wapens en explosieven
  • Ingrijpen op dreigende situaties

Beveiligingsniveaus

Code rood?

Een onderdeel van de ISPS code is het beveiligingsniveau. De juiste beveiligingslevels voor de terminals worden door de overheid vastgesteld.

Wanneer er zich een situatie voordoet, waarin de veiligheid van de haven in gevaar komt zal het beveiligingsniveau omhoog gaan en worden de beveiligingsmaatregelen strenger.

Beveiligingsniveaus:

  • Normale situatie: standaard beveiligingsmaatregelen zijn van toepassing
  • Algemene verhoogde dreiging strengere beveiligingsmaatregelen worden uitgevoerd
  • Specifieke dreiging: zeer strenge beveiligingsmaatregelen worden uitgevoerd

Ben jij na het lezen van dit stuk er helemaal klaar voor om de volgende stap in jouw carrière als beveiliger te zetten? Kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben!

Bekijk vacatures!

Esmeralda

Recente vacatures

Blijf via e-mail op de hoogte

Wanneer je je aanmeldt voor onze job alert, ontvang je periodiek een actueel overzicht van de nieuwste vacatures per e-mail.
inschrijven job alert