Agressie

Agressie

Gepubliceerd: 18 januari 2021
Laatst bewerkt: 25 januari 2021
Geschreven door: Menno van der Waal

 

Bekijk vacatures

Agressie

TFD Academy: Agressie 

#dekrachtvanverschil 

Agressie

Als beveiliger kan je tijdens je werkzaamheden te maken krijgen met agressie. Objecten en complexen worden niet voor niks beveiligd. Je kan je voorstellen dat wanneer iemand met slechte intenties een terrein betreed, waar hij of zij niet bevoegd is om te komen, met agressie kan reageren wanneer hij/zij hiermee geconfronteerd wordt. De mate van agressie kan voor een beveiliger erg variëren, denk hierbij aan kleine (herhalende) pesterijen en beledigingen tot bedreigingen en/of gewelddadig gedrag. Misschien heb je dit zelf al wel eens meegemaakt? Weet je nog hoe dat voelde? In deze blogs nemen wij je mee in wat agressie nu eigenlijk is en hoe je hier goed mee om zou kunnen gaan!

Om je werk als beveiliger goed uit te kunnen voeren is het belangrijk om je veilig te voelen in de omgeving waarin je werkzaam bent, hoewel deze misschien niet altijd even veilig is. Zo kan het zijn dat wanneer je te maken krijgt met agressie je, je niet meer veilig voelt. Klinkt logisch. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat jij je ook in deze situaties veilig kan voelen? 

Grenzen

Wat is de grens?

Een mooi begin om je in deze situatie veiliger te kunnen voelen is wanneer je weet waar jouw eigen grenzen liggen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de persoon, welke agressief is, helemaal niet doorheeft dat hij of zij een grens over gaat. Wanneer jij je eigen grenzen kent dan kan je leren om deze, binnen een agressiesituatie, te benoemen. De andere kant is dat het jou ook heel erg kan helpen wanneer jij meer inzichten weet te krijgen over de grenzen van de persoon in kwestie. Zou het zo kunnen zijn dat de persoon agressief gedrag vertoont omdat jij, weliswaar onbewust, over zijn of haar grenzen heen gaat? In jouw rol als beveiliger is het een super sterke skill om je hier heel bewust van te zijn.  

persoonlijk

Persoonlijk betrokken?

Als professional, jouw rol als beveiliger dus, is het een kunst om een analyse te kunnen maken van een agressiesituatie zonder hier persoonlijk betrokken bij te raken. Misschien heb je al wel eens te maken gehad met een situatie waar agressie aanwezig was. Kijk eens terug naar dat moment: Hoe werd jij persoonlijk geraakt? Wat deden de woorden die gezegd werden met je? Wat deed het met je toen de persoon bijvoorbeeld net iets te dichtbij je kwam staan? En hoe zou het jou, in een vergelijkbare situatie, kunnen helpen als deze persoonlijke betrokkenheid minder zou zijn?

Om als beveiliger te kunnen omgaan met agressie is het goed om te weten wat agressie is, waar het vandaan komt en wat de agressor (persoon welke agressief gedrag vertoont) met het gedrag probeert te bereiken. We zullen eerst ingaan op wat agressie nu eigenlijk precies is.

Meer weten?

Meer weten over agressie? Dat kan! Klik op de knop hieronder en ga door naar het volgende blog over agressie

Klik hier!

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging in de beveiliging? Bekijk dan snel onze vacatures! Wanneer je iets ziet dat jou aanspreekt, twijfel niet en solliciteer direct!

Bekijk vacatures

 

Esmeralda

Recente vacatures