De ondergewaardeerde beveiliger (M/V)

De ondergewaardeerde beveiliger (M/V)

Gepubliceerd: 10 oktober 2019
Laatst bewerkt: 4 november 2020
Geschreven door: Esmeralda

Veiligheid is misschien wel de belangrijkste factor van ons leven. Want veiligheid is de basis voor al onze normen en waarden. Maar waarom lijkt het dan alsof we massaal vergeten die veiligheid te waarderen? Alsof het van zelfsprekend is. Tijd om weer eens stil te staan bij onze veiligheid en de mensen werkzaam in deze branche. Want achter die ‘vanzelfsprekende’ veiligheid spelen elke dag tienduizenden mensen binnen Nederland  een belangrijke rol om onze veiligheid vanzelfsprekend te laten lijken. Dit is een dank aan de beveiliger.

De geschiedenis van de beveiliger

De eerste

Zo lang als we terug gaan in de tijd speelt veiligheid al een rol. De drang naar veiligheid speelt een cruciale rol om te overleven. Veiligheid zit in ons instinct en is niet iets typisch menselijks. Sterker nog, het verwerven en bewaren van veiligheid zie je terug in de gehele evolutie van de mens. Het is dus typisch iets dierlijks. Dit is vandaag de dag nog altijd goed terug te vinden bij bijvoorbeeld een kolonie wespen die de koningin en het nest beschermt (persoons- en objectbeveiliging). Of bij bijvoorbeeld een kudde herten of een school vissen. Of een roedel wolven waarbij een duidelijke leider als ‘ security host ‘ de roedel aanstuurt en als ‘waarde transport’ de roedel begeleidt als zij zich verplaatst.

Toen VS nu

Veiligheid en beveiliging (beveiliging is een manier om risico's te verminderen, beheersbaar te maken en de veiligheid te verhogen) speelt dus een belangrijke rol in onze evolutie als mens, maar ook in onze geschiedenis. Vroeger om te kunnen overleven. Maar vandaag de dag is dit eigenlijk niet anders. Het is alleen minder zichtbaar dan vroeger. De beveiliging waar de normale burger heden ten dage mee in aanraking komt is om de rust te bewaren, overlast te hinderen en volgens onze afgesproken normen en waarden te kunnen leven. Een groot gedeelte van onze veiligheid speelt zich in anonimiteit achter de schermen af. Zonder dat wij het doorhebben, wat overigens ook de bedoeling is. Dag in, dag uit zijn er beveiligers die bereid zijn hun leven te geven voor de veiligheid van een ander. En als je vraagt waarom de beveiliger dat doet dan zal hij of zij antwoorden met; “Dat is gewoon mijn werk.”

Maar is dit wel zo gewoon?

Het werk

Gewoon hun werk…

Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo gewoon dat beveiligers grote risico’s lopen voor onze vrijheid. Tuurlijk je naasten en geliefdes, daar gaan de meeste mensen voor door het vuur (ook dierlijk instinct overigens), maar voor wildvreemden? Dit zouden we eens wat vaker moeten waarderen. Want zonder onze beveiligers zal ons dagelijks leven er echt anders uitzien. De beveiliger in het winkelcentrum zorgt ervoor dat iedereen netjes betaald en niks zal stelen. De beveiliger in de haven zorgt ervoor dat onze gekochte spullen goed aankomen. De beveiliger bij de lokale kroeg grijpt in wanneer de veiligheid tijdens het uitgaan in gevaar komt. Of festivals, die zouden zonder beveiligers nooit goed kunnen verlopen. En wat denk je van de beveiligers die belangrijke objecten en of mensen beveiligen? Stel je eens voor wat de situatie zal zijn als al deze beveiligers verdwijnen; Het kalme, veilige leven dat we nu leiden zou niet meer denkbaar zijn.

Dagelijkse taferelen

Zoals ik eerder schreef komt het minder waarderen van onze veiligheid door het feit dat het vanzelfsprekend is geworden. We leven in Nederland, in mijn ogen, in één van de meest veilige landen ter wereld. Mede dankzij onze algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD).

Het minder waarderen is nog tot daar aan toe, dat is iets wat er bij ons allemaal insluipt. Het lastig vallen van onze beveiligers en onze hulpdiensten in het algemeen, dat is iets waar mijn bloed van gaat koken. De mensen die onze veiligheid waarborgen zijn onze helden. Hoe haal je het in je hoofd om het werk van deze helden te hinderen. Als we even terug gaan naar beveiligers geeft 25% aan maandelijks te maken te hebben met (verbaal) geweld. Op festivals, kroegen en clubs ligt dit percentage nog vele malen hoger. En de straffen tegen deze vandalen zijn kennelijk te laag om hen af te schrikken. Vaak zijn er ook invloeden van drank en/of drugs in het spel wat communiceren met de mensen die onze beveiligers belemmeren in hun werk moeilijk maakt. En toch staan dag in dag uit deze beveiligers weer klaar voor jouw en mijn veiligheid. Daar mogen we best wat vaker waardering voor uitspreken!

De dag van de Beveiliger

Veiligheid speelt vandaag de dag een minder grote rol in ons leven dan vroeger. Waar in het dierenrijk altijd het gevaar op de loer ligt, hebben wij in Nederland onze primaire veiligheid goed op orde. Hierdoor vergeten we soms te waarderen wat vanzelfsprekend lijkt; de mensen achter onze veiligheid. Veiligheid in de wijk als we thuis zijn, als we onderweg zijn, in alle orde ons werk kunnen doen, concerten bezoeken, voetbalwedstrijden bijwonen of willen dansen in een discotheek tijdens het weekend. Denk eens wat vaker na wat andere mensen opofferen voor ons, voor jou en mij. In week 41, 7 t/m 13 oktober, staat de veiligheid centraal. Want, met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom zeg ik nu tegen alle beveiligers en hulpdiensten in Nederland;

Bedankt voor het veilig houden van ons leven en de samenleving. Bedankt, jullie allemaal!

Esmeralda

Recente vacatures

Blijf via e-mail op de hoogte

Wanneer je je aanmeldt voor onze job alert, ontvang je periodiek een actueel overzicht van de nieuwste vacatures per e-mail.
inschrijven job alert