Agressie: Frustratie agressie

Agressie: Frustratie agressie

Gepubliceerd: 1 maart 2021
Laatst bewerkt: 1 maart 2021
Geschreven door: Menno van der Waal

Frustratie

TFD Academy: Agressie 

#dekrachtvanverschil 

Frustratieagressie

Mensen kunnen boos zijn vanuit frustratie of onmacht. Deze boosheid mogen ze uiten. Wat niet te accepteren is, is de rollen omdraaien. Omdat zij gefrustreerd zijn, jou, de beveiliger, de huid vol schelden of ander machtsgedrag gaan vertonen.

Een persoon kan gefrustreerd raken door op één stapeling van gebeurtenissen. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die kort geleden hebben plaats gevonden. Stel je voor: Je bent beveiliger binnen een object. iemands portemonnee is gestolen, een gebeurtenis die op zichzelf al genoeg frustratie kan oproepen. Wanneer hij/zij dit meld bij de leidinggevende wordt er gezegd dat dit zijn/haar eigen schuld is. Wanneer de persoon naar de beveiliging wilt gaan om te melden wat er gebeurt is ben je net bezig met het lopen van een ronde. Kan je je voorstellen dat dit frustratie oproept?

Het kan ook zijn dat iemand frustratie in zich heeft zitten die er al langer zit, bijvoorbeeld door gebeurtenissen in zijn/haar persoonlijk leven. Het kan voorkomen dat wanneer er zich nog een frustrerende situatie voordoet dit de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Dan zal de persoon die de laatste druppel was waarschijnlijk de volle laag krijgen

Belangrijk om te weten is dat deze vorm van agressie niet bewust gericht wordt. De agressie komt vanuit een gevoel van onmacht, waardoor een persoon de controle kan verliezen. Dit is dus heel anders dan bij instrumentele agressie, een vorm waarin het gedrag juist wordt gericht tot een persoon en de controle over het gedrag juist hoog is.

Luisteren

Doe is rustig joh!

Ja, dat zal je waarschijnlijk niet helpen bij deze vorm van agressie. Het begrenzen van dit gedrag (tot op zekere hoogte van gedrag natuurlijk) kan zelfs een tegenover gesteld effect hebben. Wat wel goed kan helpen is het tonen van begrip en het geven van ruimte. Je wilt ervoor zorgen dat de persoon zich erkend en begrepen voelt. Om dit te bereiken zal je goed moeten luisteren naar wat iemand zegt en voelt. Als je dit doet kan je in je eigen woorden inhoudelijk samenvatten wat iemand zegt, dit heet parafraseren en de emoties van de ander benoemen. Dit kan je blijven doen tot iemand weer bijna helemaal rustig is. Maar pas op dat je zelf niet gefrustreerd raakt hoor!

Tips:

  • Luister oprecht naar een ander. Alleen op die manier kan je een samenvatting geven van wat de persoon zegt
  • Kijk naar de persoon. Op deze manier laat je ten eerste zien dat je oprecht luistert, daarnaast kan je ook beter de emoties van de persoon opvangen.
  • Vertel in je eigen woorden wat de ander inhoudelijk zegt en benoem hierbij de emoties welke de persoon ervaart.

Pas op!

Omgaan met deze vorm van agressie kan lastig zijn, dit omdat het oprecht luisteren naar wat iemand zegt en voelt. Met daarbij het samenvatten van het gesprek en het benoemen van de emoties terwijl je waarschijnlijk de volle laag krijgt toch best wel wat energie kan kosten. Waar kan je rekening mee houden als professionele beveiliger?

  • Heb je zelf genoeg rust in je hoofd? Of ben je juist erg moe, heb je je dag niet of ben je zelf erg emotioneel? Dit zijn dingen die omgaan met agressie extra lastig kunnen maken.
  • Luister je echt oprecht? Wanneer doet als of zal een persoon dit direct doorhebben en zal iemand alleen maar bozer worden.
  • Neem je genoeg tijd, geef je iemand genoeg ruimte? In deze situatie is haastige spoed, zelden (lees: nooit) goed.
  • Hoe ga je ermee om als iemand tegen je schreeuwt? Zo kan boos worden omdat iemand tegen je schreeuwt in een situatie met agressie juist averechts werken. “fight fire with fire” gaat hier niet op.
Esmeralda

Recente vacatures