Blauwe pas beveiliging

Elke beveiliger moet in staat zijn om zich tijdens zijn werk te identificeren. Het tonen van een legitimatiebewijs is een verplichte handeling wanneer iemand hier op redelijke gronden om vraagt. Hiervoor zijn specifieke legitimatiebewijzen ontwikkeld, bekend als beveiligingspassen, die door de afdeling Korpscheftaken van de politie worden uitgegeven.

Blauwe pas beveiliging

Wat is de blauwe pas beveiliging?

Blauwe pas beveiliging is een essentieel onderdeel van de beveiligingsbranche. Deze pas biedt specifieke rechten voor beveiligers, waardoor zij hun taken effectief kunnen uitvoeren. In dit artikel leggen we uit wat de blauwe pas beveiliging precies inhoudt, hoe je deze kunt behalen en wat het betekent om als beveiliger te werken.

Het belangrijkste kenmerk van de blauwe beveiligingspas is de beperking op de werkzaamheden die ermee uitgevoerd mogen worden. Terwijl andere beveiligingspassen een breder scala aan taken kunnen omvatten, is de blauwe beveiligingspas strikt beperkt tot werkzaamheden als horecaportier en evenementenbeveiliger. Dit betekent dat beveiligers met een blauwe beveiligingspas geen standaard beveiligingstaken mogen uitvoeren, zoals patrouilleren in kantoren of fabrieken.

Blauwe pas beveiliging halen

De blauwe beveiligingspas staat voor een specialisatie binnen de beveiligingsbranche, specifiek gericht op beveiligers die werkzaam willen zijn als horecaportier of evenementenbeveiliger, ook wel Event Security Officer (ESO) genoemd. Een blauwe pas beveiliging halen vereist het volgen van een gerichte opleiding en het voldoen aan specifieke eisen. Er zijn twee hoofdtrajecten die leiden tot het verkrijgen van een blauwe beveiligingspas: de SVH Horecaportier-opleiding en de Event Security Officer-opleiding. Hier volgt een uitgebreide uitleg over beide trajecten.

Met het behaalde SVH Horecaportierdiploma of het ESO-certificaat kun je de blauwe pas beveiliging aanvragen bij de bevoegde instantie, doorgaans de afdeling Korpscheftaken van de politie.

Werken als beveiliger

Het is belangrijk om te begrijpen dat de blauwe beveiligingspas specifieke beperkingen kent. Beveiligers met deze pas mogen uitsluitend werken als horecaportier of evenementenbeveiliger. Dit betekent dat zij geen standaard beveiligingswerkzaamheden mogen uitvoeren die met andere passen, zoals de grijze pas, wel toegestaan zijn. De grijze pas staat voor bredere beveiligingstaken, zoals patrouilleren in kantoren of fabrieken en toegangscontrole in verschillende contexten.

Om een grijze beveiligingspas te verkrijgen, moeten aspirant-beveiligers een specifieke opleiding (mbo2 opleiding Beveiliging) voltooien. Na het behalen van de benodigde certificaten kunnen ze de grijze pas aanvragen bij de bevoegde instantie. Werkgevers zoeken naar gemotiveerde en betrouwbare kandidaten die goed kunnen samenwerken en snel kunnen reageren in noodsituaties. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een carrière in de beveiliging, biedt deze sector diverse groeimogelijkheden en de kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan de veiligheid van anderen.

Beschik jij over een MBO2 Beveiligersdiploma, SVH horecaportierdiploma of het ESO-certificaat? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer direct! Start je carrière als beveiliger.

Vind jouw droombaan als beveiliger