Beveiligingspas, wat is het en welke soorten zijn er?

In de wereld van beveiliging speelt de beveiligingspas een cruciale rol. Maar wat houdt dit precies in en welke verschillende soorten zijn er? In deze blog duiken we dieper in op de beveiligingspas en werpen we een blik op de grijze en groene varianten.

Een beveiligingspas is een identificatiemiddel dat wordt gebruikt om de identiteit van beveiligingsmedewerkers te verifiëren en hun bevoegdheid te tonen om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren. Het is essentieel voor beveiligers om deze pas te bezitten, aangezien deze hun legitimiteit en recht om als beveiliger te werken bevestigt. De beveiligingspas ontvang je door de afdeling Korpscheftaken van de politie.

Een beveiligingspas heeft meestal een foto van de beveiliger, samen met persoonlijke gegevens zoals naam, identificatienummer en de geldigheidsduur van de pas. Het dragen van de pas tijdens het werk is verplicht en draagt bij aan de professionele uitstraling van de beveiliger, evenals aan de herkenbaarheid voor anderen.

Beveiligingspassen moeten periodiek worden vernieuwd, meestal om de paar jaar, afhankelijk van de regelgeving en richtlijnen van de betreffende beveiligingsinstantie. Dit zorgt ervoor dat de gegevens up-to-date blijven en dat de beveiliger nog steeds voldoet aan de vereisten om als beveiliger te werken. Er bestaan diverse beveiligingslegitimaties die kunnen worden onderscheiden op basis van kleur. Elke kleur vertegenwoordigt een specifieke categorie werkzaamheden die de beveiliger, oftewel de houder van de pas, mag uitvoeren.

De grijze beveiligingspas is een van de belangrijkste soorten beveiligingspassen in de beveiligingsbranche. Deze pas wordt meestal uitgegeven aan beveiligers die in loondienst werken bij een beveiligingsorganisatie. Het geeft aan dat de drager ervaring heeft en over de vereiste kwalificaties beschikt om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren.

Deze grijze pas wordt vaak geassocieerd met beveiligers die werkzaam zijn in traditionele beveiligingsfuncties, zoals toegangscontrole, patrouilles en beveiliging van evenementen of objecten. Het is een teken van professionaliteit en bevoegdheid binnen de beveiligingsindustrie.

De groene beveiligingspas wordt toegekend aan beveiligers in opleiding. Na een periode van 12 maanden verliest deze pas zijn geldigheid. In feite fungeert het als een aspirantenpas met een beperkte geldigheidsduur, ontworpen om nieuwe beveiligers praktijkervaring op te laten doen. Deze praktijkervaring is essentieel om hen adequaat voor te bereiden op het werkveld.

Met een blauwe beveiligingspas hebben beveiligers, die specifiek zijn opgeleid voor deze functie, toestemming om te werken als horecaportier of evenementenbeveiliger. Het gebruik van deze pas is echter beperkt tot deze gespecialiseerde taken. Standaard beveiligingswerkzaamheden vallen niet onder de bevoegdheid van de houder van een blauwe pas

Medewerkers die zijn opgeleid en in het bezit zijn van een oranje beveiligingspas, zijn gerechtigd om te werken als voetbalsteward, zowel bij betaald- als amateurvoetbalwedstrijden. Hun taken omvatten het waarborgen van de veiligheid voor, tijdens en na de wedstrijd. Zowel binnen het stadion als in de directe omgeving ervan.

De gele beveiligingspas is specifiek bedoeld voor particuliere rechercheurs, die een essentiële rol spelen in het veiligheidslandschap. Om in aanmerking te komen voor deze pas, is het vereist dat men in het bezit is van het diploma Particulier Onderzoeker. Deze rechercheurs zijn geschoold in het uitvoeren van onderzoeken naar bedrijven en individuen en doen dit binnen strikte wettelijke kaders en regelgeving.

Particuliere rechercheurs voeren een breed scala aan taken uit, variërend van het onderzoeken van fraude en diefstal tot het achterhalen van vermiste personen of het verzamelen van bewijsmateriaal voor juridische doeleinden.

Een beveiligingspas is een onmisbaar instrument voor beveiligers. Daarnaast vervult het een essentiële rol bij het aantonen van hun legitimiteit en bevoegdheid om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren. Ben je opzoek naar een nieuwe baan als beveiliger? Bekijk onze beveiliging vacatures.