Generatie Z in de beveiliging

Generatie Z maakt zijn toetreding in de beveiligingswereld en in andere werkvelden. In onderstaande blog lees je meer over wanneer je Gen Z bent, hun rol in de beveiligingssector en welke invloed technologie heeft op de nieuwe generatie en de beveiligingsbedrijven.

Generatie Z verwijst naar een generatie die volgt op de Millennials en voorafgaat aan de generatie die bekend staat uit Generation Alpha. Gen Z wordt doorgaans gedefinieerd als diegenen die zijn geboren tussen de jaren 1997 en 2010. Generatie Z is eigenlijk de eerste generatie die zich geen leven zonder internet kan voorstellen. Deze generatie is opgegroeid met de mobiele telefoon, wat ze echte digital natives maakt. Generatie Z hecht waarde aan stabiliteit, is ondernemend en omarmt technologie. Bovendien hechten ze veel belang aan persoonlijk contact, zijn ze zeer competitief en staan ze open voor verandering. Maar daar stopt het niet. Gen Z beschouwt diversiteit als vanzelfsprekend, geeft de voorkeur aan onafhankelijkheid, is zeer open-minded, focust zich op meer dan alleen carrière maken en toegewijd aan duurzaamheid.

Generatie Z doet op dit moment zijn toetreden in het werkveld. Ook in de beveiliging heeft Gen Z zich al vermengd met de andere generaties. Naar verwachting zal Gen Z een belangrijke rol spelen in de beveiliging.  Generatie Z is opgegroeid met technologie en heeft een brede kennis van digitale systemen en innovaties. Zij zullen waarschijnlijk bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van beveiligingstechnologieën. Daarnaast zullen ze hoogstwaarschijnlijk een rol spelen in de cyberbeveiliging, gezien hun affiniteit met technologie.

Er zit ook degelijk verschil tussen Generatie Z en de andere generaties. Gen Z communiceert voornamelijk via een berichtje via de telefoon of via social media platformen. Bellen wordt vaak niet meer of weinig gedaan. Daarentegen pakken andere generaties wel vaker de telefoon om te bellen. Generatie Z heeft ook meer behoefte aan vrijetijd. In veel gevallen werken de jongeren parttime tussen de 28 en 35 uur. Het aantal jongeren dat tussen de 28 en 35 uur per week werkt is sinds 2003 (34%) verdubbeld en die lijn blijft stijgen. Ook in de beveiliging zien we terug dat Gen Z parttime wil werken.

Zoals hierboven ook al benoemd werd is Gen Z opgegroeid met technologie als groot onderdeel van hun leven. Ze zijn vaak digitaal onderlegd en vertrouwd met het gebruik van smartphones, computers, social media en internet op een andere manier te gebruiken. Ook in de beveiliging zal dit hoogstwaarschijnlijk van pas komen. Cybersecurity is namelijk niet meer weg te denken binnen de beveiliging. Cybersecurity verwijst naar de praktijk van het beschermen van computersystemen, netwerken en gegevens tegen digitale aanvallen, schade of ongeautomatiseerde toegang. Doordat Gen Z affiniteit heeft met technologie, zullen zij naar verwachting hier een belangrijke rol in gaan spelen. Jongeren uit Generatie Z staan bekend om hun vermogen om innovatief te denken en creatieve oplossingen te vinden voor problemen. In cybersecurity kan dit resulteren in nieuwe benaderingen en strategieën om digitale bedreigingen aan te pakken en te voorkomen.

Wil jij aan de slag als beveiliger? Neem contact op met onze recruitmentafdeling en kom meer te wezen over onze beveiliging vacatures.