ZZP Beveiliging voor jou uitgelegd

Werk je in de ZZP beveiliging of heb je ambitie om als ZZP’er aan de slag te gaan Dan is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over deze stap, aangezien er meer bij komt kijken dan je misschien vooraf hebt gedacht. Lees hier meer over wat het inhoudt, de voor- en nadelen en meer over diverse beveiliging vacatures.


ZZP staat voor zelfstandig zonder personeel. Een ZZP’er is een zelfstandige ondernemer die zijn diensten aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers zonder in loondienst te zijn. ZZP beveiliging houdt in dat iemand als zelfstandige werkt in de beveiligingsbranche, waarbij ze hun diensten aanbieden aan bedrijven, evenementen of particulieren die behoefte hebben aan beveiligingsdiensten.

Om als ZZP’er in de beveiliging te werken, moet je een aantal belangrijke stappen ondernemen:

 1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel: Als ZZP beveiliger moet je jezelf registreren als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een KvK-nummer verkrijgen.
 2. Administratie opzetten: Als ZZP beveiliger moet je je eigen administratie opzetten, inclusief het bijhouden van inkomsten, uitgaven, facturering en belastingaangiften.
 3. Verzekeringen afsluiten: Het is belangrijk dat je als ZZP beveiliger jezelf verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid en eventuele andere risico’s die gepaard gaan met het werken in de beveiligingsbranche.
 4. Netwerken opbouwen: Om opdrachten te krijgen in de ZZP beveiliging, moet je je eigen netwerk opbouwen en relaties opbouwen met potentiële opdrachtgevers, beveiligingsbedrijven en andere beveiligers in de branche.

Het vinden van opdrachten in de ZZP beveiliging kan variëren. Sommige ZZP beveiligers zijn in staat om opdrachten te vinden via hun eigen netwerk of door direct contact op te nemen met bedrijven die beveiligingsdiensten nodig hebben. Het is ook mogelijk om je aan te sluiten bij bemiddelingsplatforms, zoals The Flying Dutchman @Work.


Als je als ZZP beveiliger aan de slag gaat neemt dit voor- en nadelen met zich mee. Je kunt ervoor kiezen om als ZZP beveiliger te werken om verschillende voordelen:

 1. Flexibiliteit: In de ZZP beveiliging heb je de vrijheid om je eigen werktijden en opdrachten te kiezen, wat flexibiliteit biedt in hun schema. Let op: Als ZZP’er ben je verplicht om te werken voor minimaal 3 opdrachtgevers.
 2. Zelfstandigheid: Als ZZP beveiliger heb je controle over je eigen bedrijfsvoering en beslissingen, zonder directe supervisie van een werkgever.
 3. Meer verdiensten: Soms kan een ZZP beveiliger een hoger tarief vragen voor hun diensten dan wat ze zouden verdienen in loondienst, waardoor ze potentieel meer kunnen verdienen. Let op: aan het einde van het jaar draag je ook inkomstenbelasting af, waardoor het verschil niet altijd erg groot is in vergelijking met loondienst.

Naast dat werken als ZZP’er voordelen brengt, brengt het ook de nodige nadelen met zich mee.

 1. Onzekerheid van werk: In de ZZP beveiliging loop je het risico dat je niet altijd een constante stroom van opdrachten hebt. Dit kan leiden tot periodes van financiële onzekerheid en instabiliteit.
 2. Administratieve lasten: Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingaangiften, facturering en andere zakelijke verplichtingen. Dit kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met zakelijke administratie.
 3. Geen sociale zekerheid: Als ZZP beveiliger heb je geen recht op sociale zekerheidsvoorzieningen zoals ziekteverlof, vakantiedagen en pensioenopbouw, tenzij je hier zelf voorzorgsmaatregelen voor treft.
 4. Acquisitie en netwerken: In de ZZP beveiliging moet je zelf op zoek gaan naar opdrachten en investeren in het opbouwen van een netwerk van potentiële opdrachtgevers. Dit vereist tijd, inspanning en vaardigheden op het gebied van acquisitie en marketing.


Bij The Flying Dutchman @Work hebben wij diverse beveiliging vacatures beschikbaar. Wij bemiddelen zowel kandidaten in loondienst als ZZP beveiligers naar een baan of opdracht. Onze beveiliging vacatures bestaan voornamelijk uit loondienst verbanden, maar voor diverse opdrachtgevers mogen wij ook ZZP beveiligers leveren. Heb je een mooie beveiliging vacature gezien, solliciteer direct! Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op voor een telefonische intake.

Let op: In de ZZP beveiliging dien je te beschikken over een geldig BHV- of BHV Ploegleidercertificaat, minimaal een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en bij voorkeur ook een AOV-verzekering (deze laatste wordt verplicht vanaf 2025), een diploma Beveiliger 2 (geen ESO of blauwe pas) en een KvK-inschrijvingsbewijs

Op zoek naar een baan in de beveiliging? Bekijk onze beveiliging vacatures.