Flexwerker inzetten

Overweeg je om een flexwerker in te zetten binnen je onderneming? Lees dan in deze blog meer over wat een flexwerker is, in welke branches ze werken en hoe wij je kunnen ondersteunen in dit proces.

Een flexwerker is een werknemer die geen vast dienstverband heeft en in plaats daarvan op tijdelijke, projectmatige of oproepbasis werkt. Als flexwerker kan dit verschillende vormen aannemen. Denk hierbij aan uitzendwerk, tijdelijke contracten, freelance- opdrachten of zelfstandig ondernemerschap.

Voor bedrijven biedt het inzetten van een flexwerker verschillende voordelen, namelijk:

  1. Flexibiliteit: Bedrijven kunnen snel reageren op veranderende marktomstandigheden, seizoensgebonden vraag en projectbehoeften door een flexwerker in te zetten wanneer dat nodig is, zonder zich te binden aan langdurige arbeidsovereenkomsten.
  2. Kostenbesparing: Het aannemen van een flexwerker kan kostenefficiënt zijn, omdat bedrijven alleen betalen voor de uren of projecten waarvoor ze wordt ingezet, zonder extra kosten zoals vakantiegeld, pensioenbijdragen of sociale verzekeringen.
  3. Kennis en vaardigheden: Een flexwerker kan specialistische kennis en vaardigheden bieden die mogelijk niet permanent nodig zijn binnen het bedrijf. Door tijdelijk gebruik te maken van een werknemer in de flexwerk kunnen bedrijven profiteren van deze expertise zonder langdurige verplichtingen aan te gaan.

Voor flexwerkers zelf, biedt het werken op flexwerk basis ook voordelen:

  1. Flexibiliteit: Als je aan de slag gaat in de flexwerk heb je vaak meer controle over je werkrooster en kan je werkuren aanpassen aan persoonlijke behoeften. Denk aan het balanceren van werk en privéleven of het combineren van werk met andere verplichtingen.
  2. Diverse ervaring: Door verschillende opdrachten of projecten aan te nemen, kun je een breed scala aan ervaring opdoen in verschillende sectoren, bedrijfsculturen en functies. Dit kan je vaardigheden en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten.
  3. Mogelijkheid tot snelle instap: Als flexwerker kun je vaak snel aan de slag gaan in nieuwe functies of projecten. Je bent niet gebonden aan langdurige sollicitatieprocedures of wachttijden zoals bij vaste dienstverbanden.


Hoewel flexwerk flexibiliteit biedt aan zowel werkgevers als werknemers, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals minder stabiele inkomenszekerheid en beperkte toegang tot arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen en ziektekostenverzekeringen.

Een flexwerker wordt vaak ingezet in verschillende functies en branches. Dit is geheel afhankelijk van de behoeften van bedrijven en het werk. Onderstaand lees je meer over enkele voorbeelden waar een flexwerker aan de slag kunt.

  1. Teelt: In de teelt zoeken ze regelmatig flexwerkers die gedurende bepaalde seizoenen kunnen werken, zoals bijvoorbeeld in een tomatenkwekerij of aspergekwekerij.
  2. Productie: Bedrijven zijn het hele jaar door op zoek naar productiemedewerkers, waardoor er ook mogelijkheden ontstaan voor flexwerkers die aan de slag willen
  3. Techniek: In de techniek zijn al een langere tijd tekorten, waardoor bedrijven te springen staan voor personeel. In de techniek zijn ze vaak wel op zoek naar vakmannen of kandidaten die bereid zijn om te investeren in zichzelf.
  4. Logistiek: Als flexwerker kun je ook aan de slag in de logistiek, waar eveneens mogelijkheden liggen. Denk hierbij aan functies zoals magazijnmedewerkers, orderpickers of administratieve taken.


Uiteraard kun je ook aan de slag in de klantenservice, IT en technologie, horeca en evenementen, administratieve taken en ga zo door.

The Flying Dutchman @Work is sinds 2017 gerenommeerd uitzendbureau gespecialiseerd in de beveiliging. Sinds 2024 zijn wij begonnen het uitzenden van flexwerk arbeidsmigranten uit Roemenië die enthousiast zijn om hier aan de slag te gaan. Als sociaal maatschappelijke onderneming hechten we veel waarde aan goed werkgeverschap. Wij streven ernaar om ons te onderscheiden van anderen en geloven in de kracht van het verschil. Het personeelstekort is een gegeven en zal de komende jaren verder toenemen. Om dit op te lossen, zullen we moeten investeren in het aantrekken van personeel van over de grenzen. Wij willen deze hardwerkende mensen graag een kans geven, en hopen dat jij dat ook wilt doen.

Heeft jouw onderneming behoefte aan flexwerkers? Neem contact op en wij informeren je graag over de mogelijkheden.