Selectiecriteria bij een beveiliger

Als we denken aan de term “beveiliger“, roept dit vaak beelden op van individuen die toezicht houden, beschermen en beveiligen. Maar wat zijn eigenlijk de criteria waaraan een beveiliger moet voldoen? In deze blog gaan we dieper in op de selectiecriteria die worden gehanteerd bij het kiezen van de juiste persoon voor deze belangrijke rol.

Als het gaat om het selecteren van geschikte beveiligers, zijn er enkele essentiële eigenschappen en kenmerken waar potentiële kandidaten aan moeten voldoen. Denk hierbij aan zaken als alertheid, integriteit, communicatieve vaardigheden, fysieke fitheid en een goed oordeelsvermogen. Deze eigenschappen zijn van cruciaal belang om effectief te kunnen optreden in diverse situaties en om de veiligheid van anderen te waarborgen.

Naast deze eigenschappen die van belang zijn voor een beveiliger, zijn er ook specifieke wettelijke vereisten voor particuliere beveiligers. Deze vereisten omvatten onder andere criteria voor betrouwbaarheid en bekwaamheid, waarbij het bezit van een mbo-diploma ‘beveiliger’ of een gelijkwaardig diploma vereist is. Bovendien houdt de politie toezicht op deze particuliere beveiligers. Deze regelgeving en toezicht vormen een aanvulling op de noodzakelijke eigenschappen!

Hoewel sommige eigenschappen inherent zijn aan een persoon, leer je tijdens een beveiliger mbo2 opleiding verschillende essentiële vaardigheden en worden er kennisgebieden behandeld om adequaat te kunnen functioneren in het vakgebied van beveiliging. Naast wet- en regelgeving en beveiligingstechnieken, omvat dit ook training in communicatieve vaardigheden en het correct rapporteren van incidenten en observaties.

Natuurlijk kan elke beveiliger zichzelf ook ontwikkelen door middel van cursussen of trainingen die gericht zijn op het verbeteren van communicatieve vaardigheden of assertiviteit. Door zich hierin te laten trainen en bij te scholen, kan een beveiliger zijn effectiviteit vergroten en zich beter voorbereiden op diverse situaties. Zo blijft hij niet alleen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, maar kan hij ook zijn persoonlijke en professionele vaardigheden blijven verbeteren.

Een vraag die vaak opkomt, is of iemand beveiliger kan worden zonder een diploma. Dit is alleen mogelijk voor deelnemers van de praktijkopleiding beveiliger van de SVPB die gedurende 12 maanden beveiligingswerk mogen verrichten zonder diploma. Op voorwaarde dat ze een verklaring van de SVPB hebben waaruit blijkt dat ze de beveiliger opleiding volgen en draaien op een groene pas, onder toezicht van een praktijkbegeleider. Deze periode van 12 maanden begint op het moment dat zij voor het eerst beveiligingswerk uitvoeren voor een organisatie. Dus uiteindelijk heb je als toekomstige beveiliger hoe dan ook een beveiligingsdiploma nodig.

In conclusie, het vak vereist een combinatie van essentiële eigenschappen, wettelijke vereisten en voortdurende training en ontwikkeling. Van alertheid en integriteit tot het bezit van het juiste diploma en praktische ervaring, de selectiecriteria voor beveiligers zijn divers en veeleisend. Door te kijken naar deze selectiecriteria en aspecten van een beveiliger opleiding en diploma’s, kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze de juiste beveiligers selecteren die optimaal kunnen bijdragen aan een veilige omgeving.

Ben je opzoek naar een baan in de beveiliging? Bekijk onze vacatures.